شاه محمدپور با بيان اينکه تخت سليمان در دوره ساساني از شکوفايي خوبي برخوردار بوده است بيان داشت: اين محوطه داراي 38 برج و در سکويي نزديک به 50 متر از دشت اطراف خود ساخته شده است.
وي با اشاره به 14 متر ارتفاع ديوارها افزود: در ميانه قلعه يک حوضچه با رسوبات زيادي قرار دارد که اين رسوبات باعث بالا آمدن کف اين سکو در سالهاي طولاني شده و قلعه برروي اين توپوگرافي ساخته شده است.
وي اضافه کرد: اين اثر از يک حصار مستطيل شکل در داخل و يک حصار بيضي شکل تشکيل شده که حصار مستطيلي شکل و مرکز چهار طاقي به آتشکده آذرگشسب معروف است.
شاه محمدپور با اشاره به دو دروازه شمالي و جنوب شرقي اين قلعه اظهارداشت: در سالهاي گذشته مرمتهايي بر روي دروازه شمالي انجام شده و در بخشهايي از آن به وسيله فلز بازسازي شده است.
به گفته اين کارشناس ارشد مرمت اشياي تاريخي؛ روش ساخت برج و بارو به گونهاي است که در نماي خارجي از سنگهاي تراشيده شده و در نماي داخلي نيز از سنگ هاي نتراشيده همراه با ملات گچ استفاده شده که هماکنون سنگهاي نماي آن ريخته شده است.
وي در ادامه گفت: در دروازه شمالي تعدادي سنگهاي تراشيده وجود دارد که صورت قالبي براي پرکردن داخل ديوار استفاده مي شده است اين سنگ ها دچار رانش زيادي هستند که براي استحکام بخشي آن تعدادي را خارج و دوباره جاسازي کردهاند.
شاه محمدپور با بيان اينکه مدارک زيادي درمورد نوع قوس دروازه شمالي موجود نبود افزود: به همين دليل دروازه جنوب شرقي به دليل همخواني کامل ابعاد آن با دروزاه شمالي الگو قرار گرفت.
وي گفت:به دليل عبور آب از داخل دروازه جنوب شرقي در سالهاي متمادي رسوبهاي بسياري اين دروزاه را پر کرده است.
وي با اشاره به متفاوت بودن نوع بافت داخل دروازه با بخش بيروني آن افزود: بخش داخلي دروازه به دليل قرار نداشتن در برابر تابش آفتاب بر اثر يخ زدگي دچار آسيب شده که 30 سال پيش بازسازي شده است.
به گفته اين کارشناس؛ همچنين انحناي قوس به شکل قبلي خود بازسازي شد بطوري که اين قوس با مناطق مختلف برداشت و با قوسهاي مختلف بيضي شکل دوره ساساني مقايسه شد.
وي با اشاره به شکل نامنظم نماي بيروني سنگها، نامساوي بودن سنگ قوس دهانهها تصريح کرد: از اين روش در زمان ساسانيان براي ايجاد طاق استفاده ميشده است.
وي از جمله ويژگيهاي سنگ دروازه تخت سليمان را نداشتن سنگ کليدي، کوچکتر بودن سنگهاي بالايي، به هم نرسيدن خطوط بين سنگها در يک نقطه، صافتر بودن سنگهاي پاييني و بيشتر شدن زاويه براي قرارگرفتن سنگ در بخش پائيني عنوان کرد.
شاه محمدپور ويژگي قابل توجه ديگر اين دروازهها را چيده شدن سنگهاي بالاي قوس با کمترين فشار به دروازه برشمرد.
اين کارشناس با بيان اينکه تنها نشانه از محل قرارگرفتن قوس دروازه، باقي ماندن سه سنگ در کنار هم است افزود: درسالهاي اخير بازسازي فضاهاي خالي بدنه توسط سنگهاي جديد بدست آمده از سنگهاي اصيل موجود در آنجا انجام شد./119
انتهای پیام/